Brownie kat

Onze lieve Brownie heeft nogal een speciaal buikje. Al sinds hij klein is was er regelmatig iets mis daar, en we wisten niet wat. Aangezien het de laatste tijd steeds erger werd, en hij ook begon afvallen lieten we hem verder onderzoeken. We vertellen jullie er wat meer over.

Slappe stoelgang

Toen Brownie nog bij zijn mama in de cattery verbleef had hij Giardia. Wanneer we hem mee naar huis namen kreeg hij hiervoor nog steeds medicatie.

Door de diarree van de Giardia woog het kleintje nog geen kilogram toen we hem ophaalden. Het was zo’n mager katje. Gelukkig begon hij snel veel te eten en kwam hij geleidelijk enkele kilootjes aan.

Maar zijn stoelgang is nooit echt vast geweest, daar wenden we aan. Toen het begin dit jaar opnieuw verergerde besloten we dat het tijd was om dit verder te laten onderzoeken. Brownie ging ontzettend veel naar de kattenbak, en ging er vaak ook naast (waarschijnlijk door pijn). En steeds was het slappe stoelgang. Hij was bijna een kilo afgevallen toen we hem nog eens wogen.

Naar de dierenarts

We gingen met kleine Brownie langs bij de dierenarts en lieten zijn stoelgang onderzoeken. Daaruit kwamen geen opvallende resultaten. Waarschijnlijk was Brownie dus overgevoelig aan voeding en had hij een voedselallergie.

Toen begon nog een lange weg voor onze kleine kat. Op aanraden van de dierenarts schakelden we over op speciale dieetvoeding. Al snel merkten we dat Brownie voortaan niet meer naast de kattenbak ging. Dat was heel positief dus!

Maar na enkele weken deze speciale voeding te geven, had Brownie nog steeds slappe stoelgang. Het probleem was dus nog niet van de baan. We belden naar de dierenarts, en zij raadde ons aan om naar een speciaal centrum te gaan voor wat meer testen.

Een echo en andere testen

We maakten dus een afspraak voor een echo van Brownie zijn buikje. Zijn mooie krulletjes werden eraf geschoren en een klein roos buikje kwam bloot. Hoe schattig!

Echo kat

Brownie’s buikje na de echo

Uit de echo bleek dat Brownie veel diarree in zijn darmpjes had. Daarnaast had hij ook kleine steentjes, die erop wijzen dat hij meer water moet drinken. Er zaten ook extra veel bacteriën in zijn stoelgang. Bijkomend onderzoek was dus nog nodig.

Er werd ook bloed genomen in de nek van het kleintje. Gelukkig was hij heel flink, maar dat was toch even zielig om te zien. Verder werd zijn temperatuur gecontroleerd, zijn hartje, zijn oogjes, … Een grondig onderzoek dus. Daaruit bleek ook nog eens dat hij cataract heeft aan beide ogen.

We stapten het dierenartsencentrum buiten met nog héél veel vragen, en we waren vooral een beetje overdonderd.

Heel veel telefoons met specialisten en onze dierenarts volgden, en ook veel medicatie voor ons kleintje. Al die stress deed hem geen deugd. Soms was zijn temperatuur veel te hoog, waardoor we dringend naar de dierenarts moesten. Maar zijn temperatuur was ook eens te laag gezakt, waardoor we opnieuw in paniek onze dierenarts opzochten. Hij kreeg ook een ontsteking aan zijn tandvlees waardoor hij enkele dagen amper kon eten.

En nu?

In het bloed- en stoelgangonderzoek was niks opvallends te zien, zijn bloedwaarden waren goed. Oef, wat een geruststelling!

We bestelden intussen een drinkfontein om hem te stimuleren meer te drinken, zo verdwijnen de steentjes hopelijk.

Zijn cataract werd onderzocht door een oogspecialist, en dit moeten we verder opvolgen.

Zijn stoelgang is aan het beteren door nieuwe hypoallergene voeding, en de ontsteking in zijn mond is verdwenen.

Spijtig genoeg is onze Brownie veel van zijn gewicht verloren en is het moeilijk om terug aan te komen. Hoe alles gaat evolueren weten we nog niet.

We blijven verder zoeken naar een oplossing en maken het hem intussen zo aangenaam mogelijk. Updates over hoe het nu met hem verder gaat volgen zeker nog!

Telekitty app

Met de app van Telekitty

 

Misschien herkennen jullie ook wel enkele dingen uit Brownie’s verhaal; voedselallergie, cataract, diarree, tandvleesontsteking, …
Aangezien Brownie nu stabiel is gaat LizzieCats er weer volop tegenaan en mogen jullie opnieuw regelmatig nieuwe posts verwachten. Hierin vertel ik jullie beetje bij beetje ook wat meer over alle info die wij via de dierenartsen te weten kwamen.
Heb je nu al vragen? Laat het ons dan zeker weten met een berichtje hieronder, of via het contactformulier.

 

Over de auteur Toon alle posts Auteur website

Lizzie

Lizzie

Hi! Ik ben 29 jaar en woon in België samen met m'n vriend en onze Ragdolls. Ik hou van muziek, boeken en ben dol op mijn lieve katten :)

3 reactiesReageer

 • Wat naar dat Brownie ziek is! Hopelijk gaat het snel beter 🙂 Ik vind het heerlijk om te zien dat de slaapzak nog steeds intensief gebruikt wordt ❤

 • Hoi ik ben nieuw op je site maar wat zielig voor je mooie kat!
  ik vroeg me af hoe het nu met hem gaat?
  over een week krijg ik mijn ragdoll en ik ben ook bekend met de snelle darmproblemen dus ik was me aan het oriënteren op eventuele merken toen ik op jouw site terecht kwam!
  Ik hoop dat er niks ergs is en dat hij aan het opknappen is!

  Groetjes,
  Florine

Laat een reactie achter

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. De vereiste velden zijn gemarkeerd *