Kattenmelk

Ze zeggen wel eens “de kat bij de melk zetten”. Maar hoe zit dat nu juist met katten en melk? Mag een kat melk drinken? En wat is het verschil tussen koemelk en kattenmelk? We zochten het voor jullie uit!

Waarom beter geen koemelk?

Een kitten krijgt van de mama melk die lekker voedzaam is. Dus wordt er al snel gedacht dat zo’n klein katje goed is met eender welke melk. Maar koemelk is hiervoor geen volwaardige vervanger! Er zitten te weinig voedingsstoffen en calorieën in, waardoor koemelk niet gezond is.

Drinkt jouw kitten niet van de moedermelk? Dan kan je bij de dierenarts een voedzaam alternatief halen. Maar vervang dit zeker niet door gewone melk.

Katten melk

Bron: http://download.1wallpaper.net/

En hoe zit het dan bij oudere katten? Oudere katten drinken in de natuur geen melk meer, wat ervoor zorgt dat ze dit ook niet meer kunnen verteren. Als je jouw kat toch melk zou geven dan kan hij of zijn last krijgen van maag en darmen. En dat hebben we toch liever niet?!

Wat is kattenmelk?

En toch vinden katten een schaaltje koemelk zo heerlijk om op te likken! Wanneer je jouw kat toch eens wilt verwennen met melk, kan kattenmelk een alternatief zijn.

Whiskas kattenmelk Kattenmelk AHVitakraft kattenmelk

Kattenmelk is melk met minder lactose dan koemelk. Het is de lactose die oudere katten vaak niet meer kunnen verteren. Daarnaast wordt kattenmelk ook verrijkt met vitaminen. Indien je kattenmelk van een goed merk koopt dan worden ook geen kleurstoffen, suiker of bewaarmiddelen toegevoegd.

Kattenmelk is geen vervanger voor water. Jouw kat heeft dagelijks veel vocht nodig, dus voorzie steeds een vers bakje water. Gebruik de kattenmelk enkel om jouw kat eens te verwennen, en hou je daarbij aan een dosering van 50-60ml per portie.

Kattenmelk van Catessy uitgetest!

In de Miauwbox die we vorige week ontvingen zat een flesje kattenmelk van Catessy. Chubbie en Brownie hebben nog nooit melk bij ons gedronken, dus dit was het ideale moment om de kattenmelk uit te testen!

Catessy kattenmelk

Dit zegt de verpakking:
“Lactose gereduceerde kattenmelk, die speciaal op de behoeften van katten is afgestemd; met waardevolle vitaminen en taurine, lekker en goed verdraagbaar, in hersluitbare fles.”

En dit vonden Chubbie en Brownie ervan:

Kattenmelk

Brownie controleerde even dat zijn broer evenveel melk als hij kreeg 😉

Chubbie en Brownie lustten de kattenmelk wel, en dronken beide goed van hun kommetje. Maar een deel van de kattenmelk bleef toch staan. Dus zo gek waren ze er ook niet van.
Zo zie je maar..als jouw kat geen melk gewoon is zal hij of zij het ook niet missen.

Conclusie

Zowel voor kittens als oudere katten is koemelk een slecht idee. Wil je jouw kat eens belonen, doe het dan zeker niet met een schaaltje gewone melk. De kans is groot dat hij of zij er ziek van wordt.

Alle katten, klein en groot, zijn het best met veel lekker fris water. Wanneer ze dit drinken kan je ze goed gezond houden. Ververs dus zeker dagelijks hun drinkbakje zodat ze hier lekker kunnen van likken.

En gebruik eventueel speciale kattenmelk als extraatje om ze te verwennen.

 

Geef jij melk aan jouw katten?
En wat gebruik je dan?

Over de auteur Toon alle posts Auteur website

Lizzie

Lizzie

Hi! Ik ben 29 jaar en woon in België samen met m'n vriend en onze Ragdolls. Ik hou van muziek, boeken en ben dol op mijn lieve katten :)

2 reactiesReageer

 • hallo
  mijn kat van vijf maanden oud lust heel graag gewone melk en heeft daar nergens last van.
  ik lees wel overal dat het niet goed is voor de spijsvertering ,..
  is koemelk af en toe blijven geven ongezond voor de kat? al krijg hij daar nooit diarree van?

  mvg

  • Hoi Kato, aangezien jouw kat nog zo klein is bezit hij nog het juiste enzym om koemelk af te breken. Je kan het dus wel af en toe geven als traktatie. Maar het vervangt zijn andere voeding en vers drinkwater niet. Let wel op wanneer jouw kitten ouder wordt, dan kan hij de koemelk niet zo goed meer verteren. En dan zouden er wel eens maag- en darmproblemen kunnen optreden. Probeer dan toch beter de speciale kattenmelk eens. Veel succes!

Laat een reactie achter

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. De vereiste velden zijn gemarkeerd *