http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-sick-cats-image3785336

Toen we Brownie ongeveer een jaar geleden ophaalden in de cattery hoorden we dat hij Giardia had. We hadden hier nog nooit van gehoord en waren toch wel even in paniek. Intussen hoorden we dat dit een veelvoorkomend probleem is in een cattery of asiel. Dus geven we vandaag wat meer uitleg over wat te doen bij Giardia.

Wat is Giardia?

Op de website van Giardia.nl geven ze volgende uitleg:
“Het is een dunne darm infectie die wordt veroorzaakt door een eencellig parasiet. Giardia is een darmparasiet die wordt gevonden over de hele wereld.  Giardiasis wordt gekenmerkt door symptomen zoals darmkrampen, opgeblazen buik, misselijkheid en aanvallen van waterige diarree.”

Toen we met Brownie naar de dierenarts gingen zei hij dat Giardia heel besmettelijk is. Dus wanneer je meerdere katten hebt is de kans groot dat ze de parasiet aan elkaar doorgeven. En ook mensen kunnen hierdoor besmet geraken. Dus let zeker op! Aangezien het zo snel wordt doorgegeven is het ook logisch dat zulke parasieten blijven hangen in plaatsen waar veel katten aanwezig zijn, zoals een asiel of cattery.

Hoe behandel je Giardia?

Maar geen paniek, eigenlijk is Giardia best goed te behandelen. Uiteraard ga je eerst en vooral naar de dierenarts wanneer jouw kat last heeft van diarree. Wordt de diagnose Giardia gesteld dat zal waarschijnlijk een kuur worden opgestart met bijvoorbeeld Panacur.

Panacur zijn pilletjes die je aan jouw kat moet geven. Dat is niet altijd makkelijk, maar bedenk dat het voor zijn of haar gezondheid is. Kleine Brownie heeft toen 5 dagen Panacur pilletjes gekregen, dan hebben we 5 dagen moeten stoppen, en opnieuw 5 dagen medicatie gegeven. En daarna was hij weer helemaal beter, en kon hij lekker eten en aankomen 🙂

Nog enkele tips

Heb je meerdere katten, dan is het best om ze allemaal te behandelen. Anders is de kans groot dat de Giardia parasiet in je huis aanwezig blijft. En zo besmetten de katjes elkaar telkens opnieuw. Overleg wel steeds met de dierenarts voor je medicatie geeft aan jouw katten.

Reinig de kattenbak ook dagelijks heel grondig met ontsmettingsmiddel. Door grondig te reinigen houd je alles proper voor jouw katten, maar geef je de parasiet ook minder kans om te overleven.

Wanneer je een langharige kat hebt, zoals onze Ragdolls, dan kan hun poep extra vuil worden bij vloeiende ontlasting. Daarom kan het goed zijn om de lange haren rond de poep even te knippen. Zo help je jouw kat bij het schoonmaken, en nadien groeit dit gewoon terug.

En tenslotte; heb je vragen ga dan steeds naar de dierenarts. Hij of zijn kan je het beste helpen!

Maar met dit artikel weet je alvast dat je er niet alleen voor staat, en dat je niet hoeft te panikeren. Dat hebben wij wel even gedaan, omdat de naam Giardia voor ons onbekend was. Maar gelukkig heeft de dierenarts ons toen kunnen gerust stellen.

 

Kennen jullie Giardia?
Heb je nog vragen, stel ze hier dan zeker!

Over de auteur Toon alle posts Auteur website

Lizzie

Lizzie

Hi! Ik ben 29 jaar en woon in België samen met m'n vriend en onze Ragdolls. Ik hou van muziek, boeken en ben dol op mijn lieve katten :)

1 reactieReageer

Laat een reactie achter

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. De vereiste velden zijn gemarkeerd *